!check it - sleduj to! Tento blog je určený všem, které baví móda, styl.

úterý 11. ledna 2011

Vivienne Westwood zakladatelka punkového stylu

Rebelkou i v 67 letech / Profil návrhářky Vivienne Westwood (www.luxurymag.cz) 
Vivienne Westwood, britská módní návrhářka, které bývá připisována zodpovědnost za rozšíření punk rockového stylu do hlavního módního proudu, je dvojnásobnou vítězkou ceny Britský návrhář roku, nositelkou anglického titulu Dáma, který jí udělil sám princ Charles a věčnou rebelkou.


Narodila se v roce 1941, pochází z anglického Derbyshire, z vesničky Tintwistle. Později se s rodiči přestěhovala do Londýna a po studiích umění a pedagogiky začala vyučovat na základní škole. Provdala se za Dereka Westwooda, zanedlouho se však rozvedli. Brzy po rozvodu se seznamuje se studentem umění, pozdějším producentem, Malcomem McLarenem. Ten ji přivádí na myšlenku otevřít obchod a navrhovat vlastní modely. Na začátku 70.let otevřela Vivienne Westwood se svým partnerem v Londýně na Kings Road 430 butik s názvem Let It Rock, ve kterém prezentovali své originální nápady.V té době se zrodil punk. Vivienne používá dosud nevídané praktiky. Odrbané modely zdobí zipy, žiletkami, spínacími špendlíky, cyklistickými řetězy, řetízky od splachovadel, jako šperky používá kuřecí kosti, psí obojky s hroty nebo brože z tamponů, které maji nevídaný úspěch. Mladí lidé z celé země, kteří se chtěli oblékat stylově, přijížděli do krámku nakupovat kožené oblečení vyzdobené zipy a řetězy, trička se slogany a pornografickými obrázky.
Rebelkou i v 67 letech / Profil návrhářky Vivienne Westwood (www.luxurymag.cz)
V roce 1974 byl obchod přejmenován na Sex a hlavním sortimentem se stalo sado-maso oblečení. O dva roky později se společně s kapelou Sex Pistols zrodil punk a členové kapely byli na svém prvním vystoupení oděni do oblečení z butiku na Kings Road 430, který tím značně proslavili.
Rebelkou i v 67 letech / Profil návrhářky Vivienne Westwood (www.luxurymag.cz)
V roce 1981 se na přehlídková mohla dostala Viviennina první kolekce Pirate, která byla o zlatě a pokladech, dobrodružství a poznávání. Butik na Kings Road 430 změnil jméno na World´s End, které si nese dodnes. V roce 1989 John Fairchild, šéfredaktor módní bible Women's Wear Daily, označil Vivienne ve své knize za jednu z šesti nejlepších návrhářů na světě. Všech pět ostatních byli muži.Rebelkou i v 67 letech / Profil návrhářky Vivienne Westwood (www.luxurymag.cz)
Její tvorba prochází vývojem, éru punku střídá rock´n´roll, pak přichází latexové oblečení ve stylu sado-maso. Téměř s každou novou kolekcí se mění i obchodní název butiku - Too Fast To Live Too Young To Die, Sex, Seditionaries. Poslední název World´s End. Postupem času se Vivienne stále více odpoutává od punku a nechává se inspirovat historií. Kolekce „Piráti" z počátku 80. let je první, kterou předvádí na přehlídkových molech. Její popularita roste závratným tempem. V té době se také rozpadá její vztah s Malcomem, ovšem po krátké pauze pokračuje ve své tvorbě dál. V průběhu 80. let představuje hned několik dalších kolekcí, které už s punkem příliš nesouvisí. Snoubí se v nich historie se současností, modely nesou prvky baroka a rokoka. Stále ovšem zůstávají nespoutané, provokativní a často šokující.

Konec minulého a počátek tohoto století jsou ve znamení obrovského úspěchu, její modely jsou čím dál žádanější i mezi celebritami. Získává řadu ocenění, za nejvýznamnější se dá považovat titul britské návrhářky roku, který získala dokonce třikrát, Řád britského impéria za zásluhy a služby, dvakrát byla vyznamenána Cenou královny za export. Prostřednictvím svých modelů také často vyjadřuje nesouhlas s politickou situací. Kritizuje především protiteroristická opatření.

V současnosti je Vivienne Westwood ikonou světové módy. Její modely jsou extravagantní, nápadité, barevné a sexy, propracované střihy vyzdvihují jak ženskost tak mužnost a vždy nesou alespoň náznak rebelie. Při přehlídkách v nich modelky často trpí, bývají svázány do těsných korzetů a nejednou se stalo, že některá nezvládla chůzi v botách na platformě s extra vysokými podpatky.

Žádné komentáře:

Okomentovat