!check it - sleduj to! Tento blog je určený všem, které baví móda, styl.

úterý 11. ledna 2011

návrhář Marc Jacobs


Marc Jacobs, talent, který hýbe světem
Módní návrhář Marc Jacobs se narodil v New Yorku, 9. dubna 1963. Po úspěšném absolvování střední školy umění a designu v roce 1981, začal studovat vysokou školu zaměřenou na módní návrhářství. Jako jeden z mála studentů dosahoval těch nejlepších výsledků a slovíčko stipendium mu nikdy nebylo cizí. Několikrát také získal ocenění „student roku“.


První kolekce je na světě
Svou první kolekci oblečení zveřejnil světoznámý módní návrhář už v roce 1986. Kolekce už byla zaštítěna jménem značky Marc Jacobs, která získala název, jak jinak, než po svém zakladateli. O rok později se Marc dočkal snad jednoho z největších ocenění, na které může být skutečně pyšný. Společnost CFDA (Koncil amerických módních návrhářů) mu udělila titul „Nový módní talent“, který se sice uděluje každoročně, ale Marc se může pochlubit tím, že se stal nejmladším oceněným návrhářem v historii módy.

CFDA na sebe nenechala dlouho čekat a už v roce 1992 Marca ocenila cenou za nejlepší ženský model roku.


Úspěšná devadesátá léta 
V roce 1997 se už o Jacobsovi nedá mluvit jako o začínajícím talentu. V tomto roce se Marc Jacobs ztotožnil s uměním Louise Vuittona, který jej „vzal mezi sebe“. Dnes je Marc modním ředitelem této značky. Díky tomu se proslavil ještě více a stal se nesmazatelnou ikonou v dějinách módy.

Butiky po celém světě
Marc Jacobs se po úspěšné spolupráci s Vuittonem rozhodl „rozhodit sítě“ a otevřel množství jeho vlastních módních butiků po celém světě, jejichž počet se stále více rozrůstá. Butiky zákazníci najdou po celé Americe, v Asii a zvláště v evropských městech módy. Tento návrhář také spolupracoval na mnoha kolaboracích s jinými značkami, které byly vždy naprosto geniální. Dnes Marc Jacobs nabízí i levnější avšak neméně zajímavou značku Marc by Marc Jacobs.

Zlomové okamžiky v tvorbě Marca Jacobse
1963 – narození návrháře
1981 – absolutorium na prestižní škole oděvního návrhářství
1987 – ocenění CFDA: „Nový módní talent“
1992 – ocenění CFDA: „Nejlepší ženský model roku“
1997 – počátek spolupráce s Louisem Vuittonem
2005 – značka Marc Jacobs expanduje do celého světa
2007 – vznik úspěšné módní řady pro děti, která obletěla svět
2008 – otevřen gigantický butik v Chicagu

Žádné komentáře:

Okomentovat