!check it - sleduj to! Tento blog je určený všem, které baví móda, styl.

středa 26. ledna 2011

návrhář Alexander McQueen

Alexander McQueen (vlastním jménem Lee Mc Queen, jméno Alexander je pouze umělecký pseudonym) se narodil v Londýně v rodině taxikáře 17. 3. 1969 jako nejmladší ze šesti dětí. Jeho život a jeho cesta ke slávě je tak trochu jako pohádka. Přestože toužil po studiu na umělecké škole, začal v šestnácti letech začal pracovat jako učeň v ulici Savile Row. Učil se u krejčího prince z Welsu, u firmy Anderson&Sheppard. Svého odvázaného ducha nepotřel už tehdy a na podšívky a do lemů Jeho královské Výsosti prý vepsal různé oplzlosti – hold, umělec každým coulem!

Na začátku své kariéry pracoval s Romeem Giglim a divadelními kostyméry Angels & Bermansem a Koji Tatsunem. Později mu sám ředitel magisterského studia prestižní školy Central Saint Martins Bobby Hilson nabídl studium na této škole. Právě zde neunikl pozornosti výstřední návrhářky Isabely Blow, která ho uvedla do módní elity. Skoupila celou jeho absolventskou kolekci z roku 1992 „Jack Rozparovač“, která okouzlila i celý britský módní tisk. Už smrt Isabelly Blow byla pro McQueena šokem. „Matka jeho kariéry“ zemřela v květnu roku 2007. Spáchala sebevraždu kvůli těžké nemoci.


Začátkům McQueenovi tvorby vévodily post-punkové kolekce. V roce 1992 založil svou vlastní značku Alexander McQueen. Svou profesionální kariéru odstartoval v Londýně kolekcí „Highland Rape“. Svět módy byl šokován. Po mole chodily modelky potřísněné krví s viditelně plandajícími šňůrkami od tampónů, na sobě měly látané krajkové šaty a rozřezaný tartan. Přehlídka měla připomenout britské vraždění ve Skotsku v 18. století. Vražděn byl také McQueen v kritikách. Géniové této doby jsou vždy v rozporu se společností. Dokážou maximálně šokovat a vždy něčím fascinují. Za kritikou a zlobou se však skrývají perfektně střižené šaty a McQueenova temná a sexy estetika je nebezpečně nakažlivá.


V roce 1996 získal cenu za nejlepšího britského návrháře roku, vyhrála jeho „Extravagantní vize“ . Tuto cenu pak získal celkem čtyřikrát a je považován za nejlepšího britského návrháře všech dob. V roce 1996 McQueen stal hlavním návrhářem francouzského krejčovského salonu Givenchy a nahradil tak Johna Galliana. Prací pro tento dům, který se jako jeden z mála může pyšnit přízviskem Haute couture, ho vyšvihla mezi naprostou elitu. Už první kolekce pro Givenchy byla ohromná a mytologická.

V roce 2001 však Gucci Group získala kontrolní balík (51 %) v jeho vlastní firmě Alexander McQueen a návrhář Givenchy i celý LVMH, kam značka patří, opustil. Od té doby značka Alexander McQueen oslňuje pařížské mola nepřehlédnutelnými módními kreacemi. Jeho kolekce zrají jako víno. Stačí se podívat na retrospektivu jeho přehlídek. 

V roce 2003 uvedl Alexander McQueen na trh svůj první parfém pod názvem Kingdom. Samostanou pánskou kolekci představil poprvé v Miláně v roce 2004. Po úspěšném uvedení dvou parfémů: Kingdom a My Queen, se McQueen pouští do sportovního businessu a zahajuje spolupráci se značkou Puma. V roce 2005 představuje svoji vlastní linii. Dva roky na to představuje vlastní kolekci make-upu. S kosmetickým gigantem MAC představuje pod názvem Cleopatra-themed kolekci očních stínů, rtěnek, lesků na rty a pudrů.

Alexandra McQueena milovaly celebrity. Jeho butiky v Londýně, New Yorku, Los Angeles, Miláně nebo v Las Vegas oblékaly celebrity, jakými jsou Nicole Kidman, Penélope Cruz, Sarah Jessica Parker, Rihanna. Jeho oblečení se často objevuje také v módních kreacích a videoklipech Lady Gaga.

V soukromém životě se Alexander McQueen netajil svojí homosexualitou. Sám sebe nazýval „ růžovou ovcí rodiny“. V roce 2000 si na soukromé jachtě prince Gambie vzal svého přítele a filmaře George Forsyta. Družičkou mu byla přítelkyně a modelka Kate Moss.

40letý návrář spáchal sebevraždu oběšením jenom týden poté, co mu umřela jeho matka, se kterou měl velice blízký vztah.

zdroj: moda.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat