!check it - sleduj to! Tento blog je určený všem, které baví móda, styl.

čtvrtek 27. ledna 2011

Mokasíny

Driving shoes

Protiskluzové řidičské boty, které nosili evropští řidiči sportovních vozů, inspirovaly v roce 1976 italského návrháře Diega Della Vallu k vytvoření modelu J.P.Tod’s. Podrážky těchto mokasínů, jež nerozlišuje mezi pohlavími nositelů, jsou opatřeny drobnými gumovými výstupky, které měly zabránit sklouznutí nohy z pedálu auta. Vyráběly se ve více než stovce barev a v 90. letech si díky své pohodlnosti a půvabu získaly značnou oblibu.

Top-Sider

Originální Top-Sider byla jachtařská bota s hnědým koženým svrškem a přilnavou podrážkou, která se měla udržet na palubě. Když se na svršek jachtařských bot začala používat hladká lakovaná kůže, přesunuly se z lodi na městskou dlažbu.
Mokasíny

Mokasíny s plochou podrážkou jsou klasickým modelem. Nejznámější se stali mokasíny od značky Gucci, které v sedmdesátých letech byly symbolem společenského postavení. Kovová ozdoba je miniaturou skutečné součásti používané na jezdeckých postrojích.

Pencové mokasíny

Kvůli otvoru ve svršku boty, do něhož se podle módy padesátých let všívala mince, dostali označení jako pencové mokasíny.

Mokasíny se během let přizpůsobují módě a dovedou být opravdu šik. Variant existuje bezpočet. Materiály jako různé druhy kůže, ozdoby jako třásně, střapce atd., to vše dodává slavnostní a luxusní vzhled. Další tipy této obuvi jsou například belgické mokasíny a mnoho dalších.

Žádné komentáře:

Okomentovat