!check it - sleduj to! Tento blog je určený všem, které baví móda, styl.

úterý 6. září 2011

Jil Sander

Jil Sander (1943) – německá návrhářka a podnikatelka. Jedna z nejdůležitějších představitelek německé módy, jejíž jméno patří rozhodně mezi mezinárodní návrhářské špičky. Společným jmenovatelem jejích modelů je minimalismus a intelektuálnost. K popisu svých modelů tato návrhářka nejčastěji používá slova jako „silný“ a „čistý“

Od avantgardy ke značce Prada Jil Sander pochází z Wesselburrenu u Hamburku. Poté, co odmaturovala z oboru textilní průmysl, odešla v 19ti letech do Los Angeles, kde studia dokončila a získala jsou první novinářskou zkušenost v redakci McCalls. Po návratu do Hamburku pracovala jako módní redaktorka v několika časopisech. Spolupracovala jako návrhářka s několika firmami, mezi nimi např. se značkou Callaghan. V roce 1968 si otevřela v Hamburku avantgardní butik, první svého druhu. V roce 1973 pak představila svou první kolekci, celou v odstínech khaki. O dva roky později působila v Paříži, kde se ovšem její kolekce nedočkali přílišného obdivu, neboť pro Francouze to bylo zkrátka moc střídmé. Větší úspěch měla poté v Miláně, kde přeci jen měli lidé k jejímu stylu blíže. Její móda pro ženu inteligentní, podnikavou a nezávislou si získala řadu příznivců a jméno Sander se stalo synonymem pro kvalitu a prodejci se o ni začali prát. V roce 1979 spatřil světlo světa její první parfém nazvaný Women Pure, který se stal během krátké doby zařadil mezi nejoblíbenější vůně nejen německých žen. Její kariéra začala strmě stoupat a pod jménem této návrhářky se začaly objevovat nejen parfémy a kosmetika, ale i brýle, kožené výrobky a móda pro muže. Za svoje parfémy a návrhy získala řadu ocenění a od roku 1999 se stala součástí světoznámé značky Prada.

Jil Sander pro muže, vždy přichází s jednoduchými liniemi, brilantním střihem až s futuristickými prvky. V posledních sezonách zářivé i neonové barvy. Dokonce i v tak klasických věcech, jako je pánský oblek přinesla nové revoluční pojetí! Je radostí sledovat její práci.

Žádné komentáře:

Okomentovat