!check it - sleduj to! Tento blog je určený všem, které baví móda, styl.

pátek 4. března 2011

Zajímavost na České Televizi

Dnes jsem měl možnost podívat se na velice zajímavý díl pořadu Q, který máte možnost shlédnout na http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121061347-q/211562210900007/. Pořad je alternativní průvodce současným světem. Týdeník o překonávání společenských stereotypů, neobvyklých láskách a životě mezi normalitou a výstředností. Otevírá diskuzi o tabuizovaných tématech i předsudcích v mezilidských vztazích. Zaujala mě především první část pořadu věnovaná módě, ve které hovoří redaktor Invogue Martin Váša. Třeba i vás osloví!

V dnešním díle se můžete těšit na queer návrháře, na křehký český design, na queer i nequeer porcelán, českého Galliana a v neposlední řadě na módní-nemódní přehlídku.

Móda je obecně vnímána spíše jako doména gayů. Karl Lagerfel, Yves Saint Lorain, Versace, Tom Ford, Mark Jacobs, Alexander MC Queen – všichni tito návrháři byli gayové. Jak moc se jejich tvorba odlišuje od těch ostatních?

Ondřej Batoušek je mladý designér porcelánu, který překvapil svým posledním modelem vázy Bleskovky a dekorace v podobě květáku s nožičkami. Jak se dostal k tvorbě těchto objektů? Jak moc je jeho umění queer a kde se vlastně inspiruje?

U nás v Čechách se někdy Josefu Klírovi říká český Galliano. Ale je opravdu tento přední český návrhář tak extravagantní? Co navrhuje nejraději? Nedávno spojil své jméno s designem porcelánu. Jak moc je velký rozdíl mezi navrhováním designu pro porcelán a pro šaty? Koho obdivuje, kde bere inspiraci a koho by rád oblékl?

Projekt Kolouchův sen tvoří dvojice Hana Poislová a Michaela Huffsteter. Tvoří modely na pokraji reality. Něco mezi kostýmem a nositelnými šaty. Samy tomu říkají móda-nemóda a posunují tak hranici vnímání oděvu. Jsou jejich modely ještě nositelné? A pro koho je vůbec tvoří?

Žádné komentáře:

Okomentovat