!check it - sleduj to! Tento blog je určený všem, které baví móda, styl.

neděle 25. prosince 2011

Návrat, inspirace nebo vykrádání nápadů?

Většina světových módních značek si zakládá nejen na nových kolekcích, ale i na klasických kusech (kabelky, boty, pásky...), které vyrábí nezměněné svým tvarem od původního návrhu po řadu let,rok od roku se liší pouze v detailech, a to v potiscích, barvách či použitých materiálech. Velimi často se také objevují reedice starých kolekcí v naprosto původním vzhledu. Určitě je i důležitá isnpirace předešlými kolekcemi a vycházením z nich v budoucnu. Některé módní domy si dokonce přejí držení tradic, opakují se tak jejich klasické vzory a postupy výroby se nemění. Oblečení i doplňky mají zkrátka svou duši, kterou do nich vtiskne návrhář, a tak jsou si často vzhledově hodně podobné.

Teď k samotné podstatě toho, o čem chci psát. Na značku Versace a její motivy každý může mít svůj názor, přeci jen prodělala značnou změnu od dob Gianniho, ale přijde mi, že Donatella se chtě nechtě musí opírat o práci svého bratra. V kolekci Versace H&M dokonce použila starý vzor od Gianni Versace Atelier, který jsem našel na fotce jedné vintage košile.
 bunda z kolekce Versace H&M (potisk)

Další věci, které se v kolekci jak pro H&M, tak i Versace S/S 2012 objevují, jsou ocvokované šaty a bundy. Opět se nejedná o žádnou novinku, našel jsem fotku z 90.let, která dokazuje, že onen návrhářský um pochází právě od Gianniho.
fotky z kampaně Versace H&M (ocvokované bundy i šaty)

A poslední věcí jsou vintage brýle z 90.let s motivem řeckého klíče, které se v minimálně pozměněné verzi objevují na přehlídce Versace S/S 2012.
přehlídka Versace S/S 2012 (takřka totožné brýle)

Co k tomu dodat, pokud se jedná pouze o inspiraci, vzdání úcty či menší návrat ke stylu, který mělo Versace za dob Gianniho, jsem jedině rád. Druhou možností je, že se jedná o chytrý marketingový tah, proti kterému namítat také nic nemohu, protože velice dobře funguje. Vykrádání nápadů je možnost třetí, ale myslím si, že o tu se asi jednat nebude, i když...

Žádné komentáře:

Okomentovat